Luceafărul a coborât la Școala Silvania
18 ianuarie, 2010 | Catre admin | Categorii: Cultură, Noutăți, Pana scriitorului, Revista presei, ”Drum de lumină” - revista școlii, ”Silvania” in TopDe fiecare data, sarbatorim – la mijloc de ianuarie – inca un an al eternitatii lui Mihai Eminescu, LUCEAFARUL CULTURII ROMANESTI. Cum spuneam, odata, indiferent de ce s-ar spune si, tot pe atat, indiferent de ce s-ar face, aceasta eternitate exista. Ea exista si la Scoala Gimnaziala „Silvania” din Simleu Silvaniei, unde elevii, cadrele didactice si nedidactice se gandesc cu smerenie si iubire la omul perfect al culturii noastre, dupa – iata – 160 de ani de la nasterea sa.
Cu cat trec anii, cu atat il iubim pe Eminescu si, chiar mai mult, ne e dor de el. Il iubim, pentru ca el este modelul valoric al identitatii literaturii romane si, in plus, ne este dor de el, fiindca este emblema spiritualitatii romanesti.
Asadar, orice-am spune si orice-am face, nu va fi indeajuns sa cunoastem si sa intelegem personalitatea sa de o valoare covarsitoare data – deopotriva – de cel ce-a fost poet, prozator, publicist, traducator, filozof, profesor si creator de limba romana. In plus, el este cel care a schimbat si modernizat „limbajul poetic” in toata dimensiunea actului cultural romanesc! De aceea, orice demers, orice actiune in acest sens sunt binevenite si au menirea de a ne apropia mai mult de el, de a fi contemporani cu el (contemplativ, desigur!), pentru a-l intelege.
In acest context, la Scoala „Silvania”, a fost organizat si derulat Proiectul Educational „Dor de Eminescu”, de catre catedra de limba si literatura romana, sub coordonarea profesoarei Doina Porcar (sefa de catedra), cu implicarea majora a profesoarelor Angela Maria Lipo, Delia Purghe si Maria Bucur – membre ale catedrei de specialitate, precum si a profesoarei Sorina Misaras (educatie plastica) si a profesorului Traian Albu (educatie muzicala).
Acest inedit proiect face parte din activitatile programului educativ din primul semestru al anului scolar 2009-2010, conceput de profesoara Marioara Ghile – consilier educativ si avizat de profesoara Angela Maria Lipo – directoarea scolii. Obiectivul sau principal a fost acela de aprofundare a vietii si operei eminesciene si stimularea creativitatii literar- artistice a elevilor.
Astfel, saptamana 11-17 ianuarie a.c., a fost declarata „Saptamana Eminescu”, perioada in care invatatoarele si dirigintii au desfasurat mini-proiecte tematice la fiecare clasa de elevi. Punctul culminant a avut loc vineri, 15 ianuarie 2010, ziua omagierii „poetului fara pereche”, la nivelul prestigioasei unitati de invatamant simleuan si salajean. De remarcat ca, scara interioara principala, cori-dorul de la etajul intai si Cabinetul de Documentare si Informare (CDI) au fost ornate cu postere cu un bogat continut tematic (portrete ale poetului, poezii, citate, compozitii si referinte personale etc.), toate realizate de elevi.
De aceea, in CDI s-a creat o atmosfera mirifica, care a produs o importanta stare emotionala tuturor participantilor, avandu-se impresia ca Luceafarul poeziei romanesti a coborat printre noi si ca, de fapt, il vedem si-l auzim chiar pe el. Pentru un moment, ne-am simtit contemporani cu Eminescu ! Reprezentantii claselor de elevi s-au intrecut la: mini-prezentari ale vietii si operei eminesciene, recitari, scenete, desene si „karaoke” (cantece interpretate de catre elevi, pe un fond muzical inregistrat). Renumitul cor al scolii a oferit un mini-program artistic, prin interpretarea unor cunoscute romante, pe versurile poetului sarbatorit, iar elevii clasei a VIII-a B au prezentat un interesant tablou muzical-coregrafic.
Cu sprijinul Comitetului Cetatenesc de Parinti al scolii, s-au acordat numeroase premii in diplome, carti, obiecte si CD-uri cu 12 dintre cele mai cunoscute cantece pe versuri eminesciene, culese de elevi.
Asadar, in acest mod a fost omagiat poetul Mihai Eminescu la Scoala „Silvania” din Simleu Silvaniei. Pentru ca, numai cunoscandu-l si intelegandu-l, simtim chemarea lui pentru a fi mai buni, dar si mai exigenti cu noi insine si cu societatea romaneasca, avand puterea si harul de a ne ridica pe masura chemarii sale!