Intalnire de proiect- Romania

P.E.A.C.E.-People Events Around Countries of Europe

Prima întâlnire

În perioada 5-9 noiembrie 2013 în orașul nostru s-a derulat prima etapă a proiectului Comenius ”PEACE- People Events Around Countries of Europe”, la care au luat parte pe lângă școala noastră noastră  încă cinci școli europene: Zendensino – COOPERATIVA DE ENSINO IPRL”, Esposende, Portugal; „Primary School” No. 2, „Koluszki”, Polonia; „Mežvidu pamatskola”, Mezvidi, Letonia; „Sakarya Ortaokulu”, Ankara, Turcia; „Gymnasio Gastounis”,Gastouni,Grecia.

Fiind prima întâlnire a proiectului, obiectivele au vizat cunoașterea partenerilor, a țărilor din care aceștia provin, dar și prezentarea școlilor, stabilirea clară a sarcinilor pe care fiecare partener le are în vederea atingerii obiectivelor mari ale proiectului.

Ceremonia de deschidere s-a realizat cu  primirea oaspeților și discursurile: primar,inspector general, directorul școlii și coordonatorul proiectului.

După discursuri a avut loc un film de   prezentare a școlii „SILVANIA”, apoi a echipelor de proiect din fiecare școală poarteneră, steagurilor țărilor partenere și distribuirea ecusoanelor.

Programul primei zile a inclus momentul „Students to students”, elevii din fiecare echipă având sarcina de a prezenta un film cu tema “My country, my soul”.Acest moment a facilitate tuturor echipelor, invitaților ocazia de a cunoaște țările și școlile partenere în proiect, dialogul European fiind declarat  oficial deschis.

Workshop-ul “What about Romania?” ,desfășurat în 5 locații diferite, cu tematică diferită, a facilitat invitaților noștri ocazia de a cunoaște România sub aspect istorico-geografic, tradiții, produse românești, artă culinară și s-a finalizat cu un moment de evaluare care ne-a permis să evaluăm felul în care oaspeții noștri au fost impresionați de informațiile primate, care, în mod cert, erau mai bogate decât cele pe care le aveau, în momentul în care au ajuns în țara noastră.

Programul elevilor a continuat cu jocuri și întreceri sportive, momente care le-au oferit ocazia să se cunoască mai bine, să stabilească relații adevărate bazate pe comunicare, cooperarare, dezvoltarea spiritului de echipă dar și de competiție.La finalul acestei prime zile, copiii se cunoșteau mai bine, legăturile de prietenie căpătaseră baze certe.

În același timp, profesorii participanți la întâlnire au fost împărțiți în două echipe, coordonatorii din fiecare școală discutând despre activitățile viitoare ale proiectului, programul și calendarul următoarelor întâlniri, iar colegii lor au participat la un workshop de inițiere in folosirea programului Pro-Show.

A doua zi a activităţilor s-a derulat începând cu întâlnirea de la Primărie, dialogul cu reprezentanții comunității locale permițând oaspeților să afle mai multe despre istoria localității, aspecte economice, culturale, sociale dar și să-ți satisfacă anumite curiozități legate de orașul în care se află în vizită.

Următoarele momente ale zilei au fost dedicate vizitării unor puncte cheie , sub aspect economic -fabrica de mobilă Simex, brutăria Sărmășag-, cultural (biserica de lemn din Cehei), social (Secţia de Pompieri).În partea a doua a zilei,după ce echipele au participat la desemnarea oficială a logo-ului proiectului în urma voturilor înregistrate în fiecare țară și a paginii web a proiectului, elevii au petrecut ziua în familiile gazdă, care le-au pregătit un program special (excursii, drumeții, etc).Profesorii s-au întâlnit cu reprezentantul ISJ Sălaj, Flavia Ardelean , care le-a prezentat cîteva aspecte specifice ale sistemului educațional românesc.

Ziua de vineri a inclus multe activități derulate în școală, activități care s-au centrat pe inițierea în utilizarea unor instrumente de lucru specifice proiectului (TwinSpaces, Wiki Pages), workshop-uri de decorațiuni culinare și handicraft.Elevii din echipele de proiect au petrecut împreună cu toți elevii școlii pauze speciale, muzicale, având astfel posilitatea să cunoască și alți elevi ai școlii, să stabilească noi și frumoase prietenii.

Sweet Box-ul ,un moment aparte al zilei și al întâlnirii, a adunat în același loc elevii și profesorii din echipele de proiect, pentru a primi și da mai departe o cutie cu dulciuri specifice fiecărei țări.Elevii din România, cu generozitate, au împărțit cutia cu dulciuri primită din Polonia cu toți oaspeții școli, profesori elevi din.școlile europene.Aceștia, la rândul lor, ajunși în școli vor împărți Sweet Box-ul colegilor și profesorilor lor.

Momentul de gală al întâlnirii a fost spectacolul de tradiție al Școlii „Silvania”, „Miss&Mister Toamna”, organizat de elevii claselor a VII-a C ,a VI-a B, diriginții și părinții acestora, cu ajutorul unor sponsori generoși.Întreg spectacolul a fost dedicate oaspeților noștri, folosindu-se simboluri ale proiectului,țărilor partenerilor, implicând profesorii și elevii din cele cinci țări europene în procesul de jurizare sau organizare a probelor de concurs.Au fost două ore de dans, cântec, culoare, sport , o invitație deschisă pentru a mai reveni în școala, orașul țara noastră , un “La revedere!”spus în cel mai frumos și deschis mod posibil.

Marea familie ,intitulată Școala Silvania, a încercat să spună și să trimită în Europa povești frumoase despre elevii și profesorii școlii, orașul nostru, România și pentru asta le mulțumimtuturor celor care au muncit și s-au implicat în aceasta densă și frumoasă poveste:întâlnirea de proiect european Comenius din România, Șimleu Silvaniei, Școala Gimnazială “Silvania”!

 

Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene.

Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

 

  • C.E.A.C
  • Concursul de matematică "Teodor Topan"
  • Cultură
  • Erasmus+
  • Noutăți
  • Pana scriitorului
  • Revista presei
  • Sport
  • ”Drum de lumină” - revista școlii
  • ”Silvania” in Top
  • Arhive